https://www.traditionrolex.com/27

Webrakéta Kft | - Webtervezési normák használata

https://www.traditionrolex.com/27

Webtervezési normák használata


A norma azt jelenti, hogy a felhasználók már megszokták és tudják, hogy a weboldalakon az egyes elemeket hol találják meg.

 

Az Interneten a felhasználói szokások nem változnak olyan gyorsan, mint a technológia. Ezért érdemes olyan megoldásokat használni, melyek már beváltak ezek ugyanis még évekig működni fognak! 

 

Ezért Pl.:

 

 1. Első menüpont a főoldal, második a bemutatkozás, utolsó a kapcsolat.
 2. logó a weboldal bal felső sarkában,
 3. keresőmező (ha van) a weboldal nyitó oldalán,
 4. vízszintes navigáció használata a menüpontokhoz,
 5. termékkategóriák megjelenítésére baloldalon elhelyezett függőleges navigációval,
 6. a laptérkép neve laptérkép
 7. a meglátogatott linkek más színűek (Lehetőség szerint ugyanaz a szín, de láthatóan halványabban, mint az eredeti.)
 8. bevásárlókosár a jobb felső sarokban,
 9. láblécben menütérkép, kapcsolati adatok, küldetés megjelenítése.

 

Használd ezeket, hogy megkönnyítsd a látogatóid munkáját:

 

 • Az összes oldal tetejére (vagy a láblécbe) tedd ki a cégnevedet és a logót.
 • A logóra kattintással vezessük vissza a látogatót a főoldalra.
 • Amennyiben a weboldalad több mint 50 oldalból áll, tegyél ki gyorskeresőt, mely az összes menüpont tartalmában keres szavakra, mondatrészekre.
 • Egyszerű, rövid és magától értetődő menüelnevezéseket használj.
 • Használj címszavakat, a szöveges tartalmakat tördeld meg, használj képeket, de csak akkor, ha szorosan illeszkednek a szöveges tartalmakhoz.

 

Egyedi dizájn, vagy sablon?

 

A weboldalak szerkezetei egyre inkább uniformizálódnak.

 

2017-től már nem azért szeretik a weboldaladat a látogatók, mert „egyedi” a megjelenítése, hanem azért mert könnyen és gyorsan megtalálják a keresett információkat.

 

A weboldalad megtervezésekor elsődleges cél kell legyen a gyors betöltődés, az egyszerűség és az átláthatóság.

 

A felhasználók nem azért térnek vissza egy weboldaladra, hogy gyönyörködjenek a dizájnban! A látogatóknak rendszeresen frissített, minőségi tartalmakra van szükségük, melyek bármilyen platformon könnyen áttekinthetőek.

 

A legújabb Mercédeszek, vagy BMW –k is sablonból készülnek. Ha egyedileg akarnál legyártatni egy ilyen típusú autót, akkor az elkészülési idő akár több év lenne, a gyártási költségeid pedig az egekbe szöknének.

 

(Mindemellett minden egyes hibát a saját autódon kellene megtapasztalj, majd kijavítass tehát mondhatjuk, soha nem lenne igazán kész… )

 

Nincs ez másként a weboldalak esetében sem. Egy profi sablon elkészítésére akár 100-szor több időt fordítanak, mint egy „egyedi arculattervezéssel” eladott szolgáltatáséra.

 

A profi sablonokat sokszorosan tesztelik valamennyi platformon, valamint legtöbbjüket rendszeresen frissítik a felhasználói tapasztalatok alapján és a technológiai fejlődés során.

 

(Ettől független számos esetben szükséges még ezeknek a dizájnoknak is a tökéletesítése, gyorsítása, stb.)

 

Mivel a profi sablonok jellemzően a webergonómiai szempontok figyelembevételével, az általános normák betartásával készülnek, ezekkel a megoldásokkal kevesebb az esély, hogy mellé lősz.

 

A websablonok természetesen jól felkészített alapot képeznek, de a megjelenésük mégis személyre szabható.

 

 • Módosítható a színvilág a cég arculatának megfelelően,
 • a lapstílusok bővíthetőek, vagy átalakíthatóak a feltölteni kívánt tartalmak függvényében,
 • az egyes elemek is elkülöníthetőek attól függően, hogy milyen eszközön nyitják meg a látogatók.  Pl.: Mobilkészülékeken nem javasolt egy sok elemből álló láblécet megjeleníteni, mert több képernyőnyi területet foglal el feleslegesen, minden egyes menüpontban.

 

A weboldalad egyediségét elsősorban már nem a webdizájn határozza meg, hanem a

 

 • lelkiismeretesen összeállított tartalmak (és itt már használhatsz akár egyedi grafikai megoldásokat, Pl. Infó grafikákat, gyönyörűen elkészített illusztrációkat, és természetesen profi termékfotókat, videókat, stb.)
 • a tudatosan felépített marketing stratégiák.

 

Miért ne használnád fel a világszerte dolgozó többmillió webdizájner munkáját, melyek többszázmillió felhasználói tapasztalaton alapulnak?

 

Ha megnézed a legsikeresebb amerikai marketing guruk és üzleti tanácsadók weboldalait, észreveheted, hogy a többségüknek nagyon hasonló szerkezetű weboldala van. Sőt! Olyanok is vannak, akiknek a weboldala egy az egyben megegyező csak a színviláguk és a tartalmaik különbözőek!

 

Nem kell feltalálni a spanyolviaszt! A már bevált megoldásokat érdemes használni.

 

Ugyanez elmondható a legnagyobb piacterekről is! Nézd meg az https://www.amazon.com, vagy https://www.ebay.com/ oldalakat. Nincsenek látványos grafikák, mert nem azok hozzák a pénzt.

 

Kis- és közepes vállalkozásként neked sem érdemes azt a célt kitűzni, hogy Te majd kitalálsz valami eddigitől eltérő weboldal szerkezetet és majd azzal fogsz pénzt keresni. Nem a különleges weboldal adja el a szolgáltatásaidat és a termékeidet.

 

A siker eléréshez érdemesebb, ha a bevált webnormákat követed és az informatív tartalmakra, a technikai újdonságokra és a tudatosan felépített marketing stratégiákra fókuszálsz.

 

Magyarországon sokan többen költenek a dizánra, mint amennyi energiát fordítanak a:

 

 • tudatosan megfogalmazott marketing szövegekre,
 • a profin elkészített termék fotókra és videókra,
 • a stratégiailag megtervezett, automatizált hírlevelekre,
 • stb.

Te mit választanál?

Kérlek küldj visszajelzést a szavazatoddal!

Eddigi szavazatok száma: 350

%

Egyedi design

%

Jól bevált szerkezet

Kivel készíttesd a weboldaladat, avagy mi alapján válassz szolgáltatót?

Az hogy ki milyen utat választ az Internetes ügyfélszerzésének felépítéséhez, vállalkozás és személy függő. Leírom azokat a szempontokat, és tapasztalatokat melyek alapján könnyebben eldöntheted, hogy számodra mi lehet a legoptimálisabb megoldás.

Milyen legyen a weboldal megjelenése?

Az Internetet használók elsősorban azt várják el, hogy a weboldalak oldalai amennyire csak lehetséges legyenek egyszerűek és magától értetődőek.

Hívás most! (H-P: 8:00 - 15:30)

A jó weboldal akkor is dolgozik, amikor Te alszol!