Hogyan szerkesztheted a weboldalad tartalmát?

A weboldalad üzemeltetéséhez az egyik legfontosabb eszközöd lesz az úgynevezett tartalomkezelő rendszer (adminisztrációs felület, CMS). A tartalomkezelő rendszer segítségével létrehozhatsz új menüpontokat, rögzíthetsz szöveges tartalmakat, képeket illeszthetsz be, videó galériákat hozhatsz létre, vagy letölthető dokumentumokat helyezhetsz el a weboldaladon.

 

A weboldal témakörétől függően ezen a felületen töltheted fel a termékeidet, vagy Pl.: ha ingatlanközvetítő vagy az ingatlanjaidat, vagy ha építőipari céged van, akkor a referencia projektjeidet, stb. Elvárhatod, hogy a tartalomkezelő rendszered segítségével a weboldalad valamennyi tartalmi elemét tudd szerkeszteni és bővíteni.

 

A dizájn és a tartalmi elemek elrendezése nem alapfeltétel mert ezen feladatokat érdemesebb szakemberre bízni, de vannak olyan tartalomkezelő rendszerek, melyekkel ezek a feladatok is elvégezhetőek.

 

Az egyedi fejlesztésű tartalomkezelő rendszer

 

Érdemes ezeket a rendszereket választani, ha különösebb informatikai ismeretek nélkül szeretnéd szerkeszteni a weboldalad tartalmát, vagy ha egyedi megoldások leprogramozását akarod megrendelni.  

 

Előny

 

  • Pontosan olyanra alakítható, ami a Te elvárásaidnak megfelelő. Nincsenek, olyan funkciók melyeket nem használsz ki, ezért átláthatóbb és a kezelése jóval egyszerűbb lehet, mint a nyílt forráskódú társaiké.
  • Az oldal pont annyit tud, amennyit kell, nincsenek felesleges funkciók, emiatt nincs több ezer felesleges programsor sem, így a rendszer gyorsabb betöltődésű lehet.
  • A zárt forráskód általában biztonságosabb.

 

Elvárás

 

  • Elvárás hogy az egyedi fejlesztésű rendszer is moduláris felépítésű legyen és könnyen fejleszthető.
  • Legyen alkalmasak más programokkal való kommunikációra. Pl.: hírlevél küldő szoftverekkel, bankkártyás fizetési rendszerekkel, számlázó programokkal, stb.

 

Célszerű egyeztetni a szolgáltatóval a mai igények mellett a jövőbeli célokat is.

 

Egyeztesd milyen úton - módon tudod elsajátítani a tartalomkezelő rendszer használatát! Kérj DEMO videót, vagy oktató anyagot. Nézd, meg milyen felületet fogsz kapni a tartalmaid szerkesztéséhez.

 

Hátrány

 

  • Amennyiben megszakad a kapcsolatod a szolgáltatóval, nehéz lesz olyan szolgáltatót találnod, aki átveszi a weboldalad üzemeltetését, vagy továbbfejlesztését.  (Nyílt forráskódú weboldal esetén nagyobb esély van rá, hogy valaki tovább vigyen egy meglévő projektet, de erre sem egyszerű szolgáltatót találni. Nem lehet tudni, hogy a másik programozó mit, milyen logika alapján alakított ki. Emiatt felelőséggel tovább vinni egy már meglévő projektet ritkán nyereséges üzlet. Törekedni kell arra, hogy olyan partnert találj, akire hosszú távon számíthatsz.)
  • A szolgáltató tapasztaltságától függ, hogy mennyi megoldás van már kifejlesztve, mennyi esetleges új igényt kell a nulláról felépítenie.

 

Javaslat

 

Amennyiben olyan tartalomkezelő rendszert szeretnél, melynek használatához különösebb informatikai ismeretekre nincs szükséged, rengeteg lefejlesztett modullal rendelkezik és könnyen harmonizálható más rendszerekkel is, úgy a saját termékünket a Webrakéta tartalomkezelő rendszert javaslom.  Annak érdekében, hogy nagyon könnyedén eltudd sajátítani a tartalomkezelő rendszer használatát online videós oktató anyagokkal segítjük a munkádat!

 

Nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszerek

 

Számos nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer áll rendelkezésére a felhasználóknak, de a legismertebbek Pl.:

 

  • WordPress
  • Joomla
  • Drupal
  • Stb.

 

Ismereteink szerint a legnépszerűbb 2017-ben a WorPress tartalomkezelő rendszer. (A Webrakéta Kft-ben mi is ezt a rendszert használjuk a saját fejlesztésű, egyedi tartalomkezelőnk mellett.)

 

Előny

 

  • Rengeteg lefejlesztett modul áll rendelkezésre, melyekre ha szükséged van, ingyenesen, vagy néhány dollárért hozzájuthatsz és telepíthetsz a weboldladba.
  • Többszázezer webfejlesztő folyamatosan fejleszti, alakítja a rendszert, melynek köszönhetően az előbb említett modulok is elérhetővé válnak.
  • Alacsonyabb összegért juthatsz hozzá egy ilyen alap weboldalhoz, sőt ha jártas vagy az informatikában akár magad is feltelepítheted és elsajátíthatod a kezelését.

 

Elvárás

 

Amennyiben szolgáltatóval készítetted a weboldaladat,

 

  • Elvárhatod, hogy ne csak a sablon által nyújtott megjelenést tudja feltelepíteni, hanem igény esetén értsen ezek kibővítéséhez vagy átalakításához is.
  • Ugyanez vonatkozik a modulokra is. Értsen annyira az adott tartalomkezelő rendszerhez Pl.: WordPresshez, hogy ne okozzon számára gondot, bármely modul feltelepítése, vagy a weboldalad más programokkal való harmonizálása Pl.: hírlevél küldő szoftverek, bankkártyás fizetési rendszerek, számlázó programok, stb.

 

Kérj részletes felvilágosítást, milyen technikai lehetőségek állnak rendelkezésre az Internetes ügyfélszerzésed kialakításához.

 

Célszerű egyeztetni a szolgáltatóval a mai igények mellett a jövőbeli célokat is.

 

Hátrány

 

  • A rengeteg funkció miatt laikusok számára nehezebben áttekinthető, bonyolultabb tartalomkezelő rendszer. A számos lehetőség miatt, mely már az alaprendszerben is megtalálható, a hozzá nem értő könnyen „elállíthatja” a korábban működő funkciókat.
  • Problémák jelentkezhetnek a program frissítésekor.
  • A szabadon hozzáférhető forráskód miatt az internetes bűnözők gyakrabban / könnyebben indíthatnak támadást az ilyen típusú weboldalak ellen.
  • Túl sok file-t, kódot tartalmazhatnak, melyek lassíthatják az oldal betöltődési sebességét, ezáltal a Google keresési eredményeiben is hátrébb kerülhetnek.

 

Javaslat

 

Akkor válassz nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszert, ha jártasabb vagy az informatikában és a sok funkció nem fog gondot okozni. Ezt a megoldást érdemes választanod akkor is, ha a kiszemelt szolgáltató ebben dolgozik, ebben rendelkezik széles körű ismeretekkel.

Te milyen tartalomkezelő rendszert szeretnél?

Kérlek küldj visszajelzést a szavazatoddal!

Eddigi szavazatok száma: 600

%

Nyílt forráskód

%

Egyedi fejlesztés

Ezért van szüksége profi weboldalra minden építőipari vállalkozásnak

Megmutatjuk, miért nem létezhet a piacon egyetlen építőipari vállalkozás sem egyedi, profi weboldal nélkül.

Bérelt vagy egyedi webáruház? Megmutatjuk a különbségeket

Megmutatjuk azt, mik a bérelhető és az egyedi tervezésű webáruházak előnyei, és miért érdemes az utóbbi megoldást választani, ha valaki hosszú távra, nagyobb vevőkörrel tervez.

Hívás most! (H-P: 8:00 - 15:30)

A jó weboldal akkor is dolgozik, amikor Te alszol!