Hogyan szerkesztheted a weboldalad tartalmát?

A weboldalad üzemeltetéséhez az egyik legfontosabb eszközöd lesz az úgynevezett tartalomkezelő rendszer (adminisztrációs felület, CMS). A tartalomkezelő rendszer segítségével létrehozhatsz új menüpontokat, rögzíthetsz szöveges tartalmakat, képeket illeszthetsz be, videó galériákat hozhatsz létre, vagy letölthető dokumentumokat helyezhetsz el a weboldaladon.

 

A weboldal témakörétől függően ezen a felületen töltheted fel a termékeidet, vagy Pl.: ha ingatlanközvetítő vagy az ingatlanjaidat, vagy ha építőipari céged van, akkor a referencia projektjeidet, stb. Elvárhatod, hogy a tartalomkezelő rendszered segítségével a weboldalad valamennyi tartalmi elemét tudd szerkeszteni és bővíteni.

 

A dizájn és a tartalmi elemek elrendezése nem alapfeltétel mert ezen feladatokat érdemesebb szakemberre bízni, de vannak olyan tartalomkezelő rendszerek, melyekkel ezek a feladatok is elvégezhetőek.

 

Az egyedi fejlesztésű tartalomkezelő rendszer

 

Érdemes ezeket a rendszereket választani, ha különösebb informatikai ismeretek nélkül szeretnéd szerkeszteni a weboldalad tartalmát, vagy ha egyedi megoldások leprogramozását akarod megrendelni.  

 

Előny

 

 • Pontosan olyanra alakítható, ami a Te elvárásaidnak megfelelő. Nincsenek, olyan funkciók melyeket nem használsz ki, ezért átláthatóbb és a kezelése jóval egyszerűbb lehet, mint a nyílt forráskódú társaiké.
 • Az oldal pont annyit tud, amennyit kell, nincsenek felesleges funkciók, emiatt nincs több ezer felesleges programsor sem, így a rendszer gyorsabb betöltődésű lehet.
 • A zárt forráskód általában biztonságosabb.

 

Elvárás

 

 • Elvárás hogy az egyedi fejlesztésű rendszer is moduláris felépítésű legyen és könnyen fejleszthető.
 • Legyen alkalmasak más programokkal való kommunikációra. Pl.: hírlevél küldő szoftverekkel, bankkártyás fizetési rendszerekkel, számlázó programokkal, stb.

 

Célszerű egyeztetni a szolgáltatóval a mai igények mellett a jövőbeli célokat is.

 

Egyeztesd milyen úton - módon tudod elsajátítani a tartalomkezelő rendszer használatát! Kérj DEMO videót, vagy oktató anyagot. Nézd, meg milyen felületet fogsz kapni a tartalmaid szerkesztéséhez.

 

Hátrány

 

 • Amennyiben megszakad a kapcsolatod a szolgáltatóval, nehéz lesz olyan szolgáltatót találnod, aki átveszi a weboldalad üzemeltetését, vagy továbbfejlesztését.  (Nyílt forráskódú weboldal esetén nagyobb esély van rá, hogy valaki tovább vigyen egy meglévő projektet, de erre sem egyszerű szolgáltatót találni. Nem lehet tudni, hogy a másik programozó mit, milyen logika alapján alakított ki. Emiatt felelőséggel tovább vinni egy már meglévő projektet ritkán nyereséges üzlet. Törekedni kell arra, hogy olyan partnert találj, akire hosszú távon számíthatsz.)
 • A szolgáltató tapasztaltságától függ, hogy mennyi megoldás van már kifejlesztve, mennyi esetleges új igényt kell a nulláról felépítenie.

 

Javaslat

 

Amennyiben olyan tartalomkezelő rendszert szeretnél, melynek használatához különösebb informatikai ismeretekre nincs szükséged, rengeteg lefejlesztett modullal rendelkezik és könnyen harmonizálható más rendszerekkel is, úgy a saját termékünket a Webrakéta tartalomkezelő rendszert javaslom.  Annak érdekében, hogy nagyon könnyedén eltudd sajátítani a tartalomkezelő rendszer használatát online videós oktató anyagokkal segítjük a munkádat!

 

Nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszerek

 

Számos nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer áll rendelkezésére a felhasználóknak, de a legismertebbek Pl.:

 

 • WordPress
 • Joomla
 • Drupal
 • Stb.

 

Ismereteink szerint a legnépszerűbb 2017-ben a WorPress tartalomkezelő rendszer. (A Webrakéta Kft-ben mi is ezt a rendszert használjuk a saját fejlesztésű, egyedi tartalomkezelőnk mellett.)

 

Előny

 

 • Rengeteg lefejlesztett modul áll rendelkezésre, melyekre ha szükséged van, ingyenesen, vagy néhány dollárért hozzájuthatsz és telepíthetsz a weboldladba.
 • Többszázezer webfejlesztő folyamatosan fejleszti, alakítja a rendszert, melynek köszönhetően az előbb említett modulok is elérhetővé válnak.
 • Alacsonyabb összegért juthatsz hozzá egy ilyen alap weboldalhoz, sőt ha jártas vagy az informatikában akár magad is feltelepítheted és elsajátíthatod a kezelését.

 

Elvárás

 

Amennyiben szolgáltatóval készítetted a weboldaladat,

 

 • Elvárhatod, hogy ne csak a sablon által nyújtott megjelenést tudja feltelepíteni, hanem igény esetén értsen ezek kibővítéséhez vagy átalakításához is.
 • Ugyanez vonatkozik a modulokra is. Értsen annyira az adott tartalomkezelő rendszerhez Pl.: WordPresshez, hogy ne okozzon számára gondot, bármely modul feltelepítése, vagy a weboldalad más programokkal való harmonizálása Pl.: hírlevél küldő szoftverek, bankkártyás fizetési rendszerek, számlázó programok, stb.

 

Kérj részletes felvilágosítást, milyen technikai lehetőségek állnak rendelkezésre az Internetes ügyfélszerzésed kialakításához.

 

Célszerű egyeztetni a szolgáltatóval a mai igények mellett a jövőbeli célokat is.

 

Hátrány

 

 • A rengeteg funkció miatt laikusok számára nehezebben áttekinthető, bonyolultabb tartalomkezelő rendszer. A számos lehetőség miatt, mely már az alaprendszerben is megtalálható, a hozzá nem értő könnyen „elállíthatja” a korábban működő funkciókat.
 • Problémák jelentkezhetnek a program frissítésekor.
 • A szabadon hozzáférhető forráskód miatt az internetes bűnözők gyakrabban / könnyebben indíthatnak támadást az ilyen típusú weboldalak ellen.
 • Túl sok file-t, kódot tartalmazhatnak, melyek lassíthatják az oldal betöltődési sebességét, ezáltal a Google keresési eredményeiben is hátrébb kerülhetnek.

 

Javaslat

 

Akkor válassz nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszert, ha jártasabb vagy az informatikában és a sok funkció nem fog gondot okozni. Ezt a megoldást érdemes választanod akkor is, ha a kiszemelt szolgáltató ebben dolgozik, ebben rendelkezik széles körű ismeretekkel.

Te milyen tartalomkezelő rendszert szeretnél?

Kérlek küldj visszajelzést a szavazatoddal!

Eddigi szavazatok száma: 600

%

Nyílt forráskód

%

Egyedi fejlesztés

Rólunk oldal kialakítása: mit tartalmaz a tökéletes bemutatkozó lap?

Megmutatjuk, hogy néz ki és mit érdemes tartalmaznia egy üzleti weboldal „Rólunk” menüpontjának.

Hogyan néz ki egy üzleti honlap tökéletes főoldala?

Megmutatjuk, hogyan érdemes kialakítani honlapod főoldalát úgy, hogy a látogatók és a keresőmotorok is imádják.

Hívás most! (H-P: 8:00 - 15:30)

A jó weboldal akkor is dolgozik, amikor Te alszol!