https://www.traditionrolex.com/27

Webrakéta Kft | - Sötét mód: ezért lehet szüksége rá a te weboldaladnak is

https://www.traditionrolex.com/27

Sötét mód: ezért lehet szüksége rá a te weboldaladnak is

Megmutatjuk, miért érdemes egy weboldalt úgy tervezni, hogy az alap design mellett sötét mód is választható legyen a felhasználók számára.

Az elmúlt évben egyre népszerűbb UX design trendnek számít, hogy egy adott oldal a hagyományos megjelenés mellett sötét móddal is rendelkezik. Nem véletlenül, hiszen a sötét mód több előnyt is tartogat, melyek miatt a te honlapod számára is hasznos lehet.

Egyrészt energiatakarékos, másrészt a látogatók szemét is kíméli. Harmadrészt, de nem utolsósorban pedig gyengébb fényviszonyok mellett is kényelmesen olvashatóvá teszi az adott weboldalt. De egész biztos, hogy neked is szükséged van rá?

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a sötét móddal kapcsolatban, és megmutatjuk azt, miért lehet érdemes saját honlapodon is integrálni ezt a megjelenítési lehetőséget.

Mit jelent pontosan a sötét mód?

A sötét mód használatával egy weboldal felhasználói felületének színe manuálisan megváltoztatható. A háttér az alap, világos színekről feketére vagy sötétszürkére cserélhető, a karakterek és a grafikai elemek pedig világosak lesznek. A sötét mód tehát gyakorlatilag invertálja az adott honlap megjelenését.

Ez első ránézésre kevésbé tűnhet jelentős dolognak, azonban használata több szempontból is előnyös. A sötét mód használata több szempontból s előnyös, ám használata legfőképp szemünk egészségének megóvása érdekében lehet hasznos.

Fenntartható, energiatakarékos alternatíva

A sötét mód egyik legnagyobb előnyeként takarékos mivoltát szokták emlegetni. Ez sokak számára hihetetlennek tűnhet, azonban való igaz, hogy a sötétebb megjelenítéssel hatékonyan spórolhatunk az áramon. Hogy hogyan?

A LED-alapú kijelzők nem rendelkeznek háttérvilágítással. Ehelyett a képernyő minden egyes képpontját külön dióda világítja meg. Ez azt jelenti, hogy minél több a fekete felület, annál kevesebb bekapcsolt dióda működik, és annál takarékosabb az adott eszköz használata.

A sötét mód tehát összességében kevesebb energiát fogyaszt, ami persze önmagában még kevés ahhoz, hogy olcsóbb legyen a villanyszámla, ám segítségével így is hatékonyan növelhető az akkumulátorunk üzemideje és élettartama.

Egészségesebb megoldás a szem és az idegrendszer számára

napjainkban az emberek egyre többet töltenek a képernyők előtt. Napközben a monitor fényét, reggel és este pedig az okostelefonok, tabletek képét bámuljuk. A világos háttér előtt megjelenített karakterek olvasása közben pedig a szemünk gyorsabban fárad, ami egy idő után a látás károsodásához vezethet.

Arról nem is beszélve, hogy a folyamatos világosság az idegrendszerre is rossz hatással van. Ingerültebbek leszünk tőle, este pedig nehezebben tudunk elaludni.

Mivel a sötét mód használata képes hatékonyan csökkenteni a képernyő által kibocsájtott fényt, így látásunkra és idegrendszerünkre is jó hatással van. Különösen abban az esetben, ha a netet okoseszközünkön, éjszaka böngésszük. Hiszen, ha körülöttünk sötét van, a képernyő pedig túlságosan fényes, az erőteljes kontrasztnak köszönhetően gyorsabban fárad a szem, ez pedig hosszabb távon komoly kellemetlenségekhez, többek közt az éles látás károsodásához is vezethet.

Akad olyan szituáció, amikor nem érdemes sötét módot használni?

A sötét mód alapvetően jó kiegészítő lehetőség minden honlap számára. Abban az esetben azonban, ha egy oldal túlságosan sok szöveget tartalmaz, nem feltétlenül érdemes a sötét módot integrálni. Ilyen esetekben ugyanis a világos szöveg a sötét háttér előtt kifejezetten megterhelő lehet a szem számára, és épp az ellenkező eredményt érheti el.

Hasonló a helyzet a túlzottan élénk színű grafikai elemek használata esetén is, hiszen ilyen helyzetekben a sötét háttér túlságosan erős kontrasztot teremt, ami szintén kellemetlen lehet, és hosszabb távon fáraszthatja a látogatók szemét.

Az egyszerű, minimalista megjelenés és a visszafogott illusztrációk esetén azonban mindenképp érdemes elgondolkodni a sötét mód integrálásán, hiszen kifejezetten hasznos lehet a felhasználói élmény növelése szempontjából és segíthet az oldalunkra tévedő látogatók megtartásában.

Ezért nem ajánljuk az ingyenes weboldalkészítőket és az olcsó megoldásokat

Megmutatjuk, miért nem érdemes egy sikeres üzleti weboldal létrehozása során az ingyenes vagy olcsó megoldásokban gondolkoznod.

Amit a videós tartalmakról és a videómarketingről tudnod érdemes

A videós tartalmak aranykora: virálissá váló kontentek és elérés a csúcsokban. A videómarketingre minden vállalkozásnak szüksége van – mutatjuk, hogyan csináld okosan.

Hívás most! (H-P: 8:00 - 15:30)

A jó weboldal akkor is dolgozik, amikor Te alszol!