Ezért érdemes a landing page-et is bevetned az online marketing kampányaidban

Weboldal vs. landing page: miért éri meg időnként landoló oldalt használnia a cégednek? Máris bemutatjuk, mire használhatod a landing page-t és hogyan növelheted a konverziód vele.

Nem sok, de szerencsére akad néhány olyan hatékony eszköz az online marketing széles tárházában, amely nemcsak nemcsak növeli az adott célkonverziót, de még a hatékonysága és az eredményei is pontosan mérhetők. Ezen hatásos eszközök egyike a landing page is, ami egyetlen, az adott kampány által meghatározott célkonverzió felé tereli a látogatókat. Igazi jolly joker, ha időszakos kampányokat futtatnál vagy egy kiemelt termékedet állítanád ki a reflektorfénybe.

 

Persze ahhoz, hogy pontosan megismerjük a landing page jelentőségét, érdemes kicsit mélyebben beleásni magunkat abba, hogy a landoló oldal mégis miben különbözik a multi page oldalaktól, mint amilyen például a virtuális névjegykártyád, azaz a weboldalad.

 

Weboldal vs. landing page: mi a különbség közöttük?

 

A weboldal, ahogy fentebb is említettük a virtuális névjegykártyád. Nem kizárólag értékesítésre szolgál, sokkal inkább arra, hogy a látogatók felfedezzék a márkádat. Megismerjék a történeteket és azt, hogy kik állnak a cég mögött, hogy mivel foglalkoztok, milyen termékekkel és szolgáltatásokkal oldjátok meg az ügyfelek problémáit, illetve mi a küldetésetek. 

 

Mivel ezen kérdések megválaszolása rengeteg információ átadását teszi szükségessé némi storytellinggel karöltve, a weboldalak az esetek nagy részében úgynevezett multi page oldalak. Azaz több aloldallal – menüponttal rendelkeznek, amit a lelkes érdeklődők egymás után végigböngészhetnek. 

 

A landing page ezzel szemben úgynevezett standalone vagy épp one pager oldal, ami a weboldalad URL-jéhez kapcsolódik, mégis elkülönül magától a weboldaltól. Ezen a felületen nincsenek aloldalak és menüpontok, mivel a landing page-et egyetlen, előre meghatározott konverziós céllal hozták létre. Ez lehet konkrét értékesítés amennyiben a landing oldal a weboldal termékoldalaként működik vagy sales page a funkciója. De ugyanúgy lehet a landoló oldal célja a hírlevél-feliratkoztatás, valamint a márkaépítés is.

 

Ami az online marketing egyik leghatékonyabb eszközévé teszi a landing page-et, hogy:

 • egyetlen, jól kommunikált célja van,
 • cselekvésre ösztönöz, például a CTA-val,
 • minimális zavaró és figyelemelterelő tényező van az oldalon,
 • egy komplett kampány része, ezért mind az üzenet, mind a design illeszkedik a kampány többi eleméhez (például a hirdetésekhez, a kampány többi tartalommarketing eleméhez),
 • nem mindenkire, hanem meghatározott közönségre – buyer personákra – céloz, de közöttük is lehetővé teszi a szegmentálást.

 

Landing page a gyakorlatban

 

A landoló oldalra több irányból is érkezhet a forgalom. Például:

 • közösségi média posztokból,
 • PPC hirdetésekből,
 • hírlevélből,
 • blogposztból.

 

A céloldalak kattintható CTA-k segítségével terelik a célkonverzió felé a látogatót: a gombra kattintással egy űrlapot kitöltve megrendelhet valamilyen szolgáltatást, de egy másik oldalra elvezethetik a közönséget. 

 

A landing oldalak jellemzően olyan érdekes ajánlatokkal próbálják behúzni a látogatót az értékesítési tölcsérbe, mint például egy e-könyv, esetleg a belépő termékhez kapcsolódó ingyenes próbaidőszak felajánlása, nevezés egy jutalommal kecsegtető versenyre vagy regisztráció és jegyvásárlás a webináriumra.

 

Ami különösen értékessé teszi a landing page-et, hogy a konverzióval az elérhetőségi adatok is együtt járnak, ezért a hírlevél-lista bővülése is várható. A jó landing page elvégzi a dolgát és különböző marketingkommunikációs módszerekkel, figyelemfelkeltő dizájnnal, reszponzív megjelenéssel, hatékony CTA-val és meggyőző értékajánlattal veszi rá a látogatót arra, hogy érdemes elfogadnia az ajánlatot, illetve megadnia a kért személyes adatokat.

 

Természetesen a landing page-ek száma nincs kőbe vésve: akár többet is fenntarthatsz a különböző kampányoknak vagy termékeknek, szolgáltatásoknak. De akár ugyanannak a terméknek is, amennyiben két vagy több, egymástól teljesen eltérő kommunikációs stílust igénylő szegmensnek is érdekes lehet az ajánlatod.

 

Persze felteheted a kérdést: miért segíti az egyetlen cél a konverziót?

 

Tegyük fel, hogy szembejön veled egy hirdetés vagy kapsz egy hírlevelet arról, hogy újra megtartják azt a webinárt, amin már korábban is részt akartál venni, de az előző időpont nem volt megfelelő. Meglátod az üzenetben az új időpontot és azt is, hogy most 20%-kal olcsóbban vehetsz rá jegyet. És itt jön a lényeg: vajon milyen élményben lesz részed akkor, miután a hirdetésben vagy a hírlevélben rákattintottál a CTA-ra?

 

Abban az esetben ugyanis, ha a cselekvésre biztató gomb nem a webinár sales page-ére vezet, hanem például a weboldalra – ahol csak kisebb kutakodás után találod meg a jegyvásárlásra alkalmas felületet – a lepattanási arány az egekben lesz, a konverzió pedig padlót fog.

 

Ezek a hibás lépések kihagyott lehetőségek sorozatához vezetnek. Mivel a célközönség érdeklődésére szabott élmény azonnal megszakad, hiszen ilyenkor rád, vagyis a látogatóra van bízva, hogy megkeresse az ajánlatot az összes többi információ, aloldal, menü, tartalom és cselekvésre ösztönzés között. 

 

A megszakított lendület – hiszen a hirdetés vagy épp a hírlevél által már fel volt keltve az érdeklődés és a vásárlási hajlandóság –, valamint a fókusz hiánya sokkal valószínűbbé teszi, hogy zavartságból, csalódottságból vagy egyszerű figyelemelterelésből maga mögött hagyja az ajánlatot. A landing page pontosan ezeket a buktatókat kerüli el.

 

X dolog, ami növelheti a landing page konverzióját

 

 • A tökéletes hero shot, az első hajtás fölött

 

Hero shot-nak nevezzük az első hajtás – vagyis a görgetés nélkül átlátható felület – fölött helyet kapó headline és illusztráció együttesét. Arra figyelj, hogy a headline mindig az értékajánlatod legerősebb elemét tartalmazza: azt, ami a látogatóid számára fontos. 

 

A képi / videós illusztrációhoz pedig kizárólag jó minőségű anyagokat használj, megfelelő felbontásban. Ajánlott pár karaktert a headline alatt egy rövid, figyelemfelkeltő leadre is rászánni az időt és energiát, ami a címben megfogalmazott értékajánlatot erősíti tovább. Érdemes már itt is elhelyezni 1 CTA-t, ami akár a szöveg további részére, de akár a konkrét akcióhoz – űrlap, feliratkozás, letöltés, vásárlás – is irányíthat.

 

 • Mutasd be körültekintően a terméket / szolgáltatást

 

Itt van elég tered arra, hogy akár storytellinggel fűszerezve mutasd be az értékesítésre kínált terméket, vagy a letöltésre felajánlott e-bookot. Készíthetsz hozzá a weboldalba ágyazott termékbemutató videót is, de ügyelj arra, hogy ez ne új ablakban nyíljon meg, mert azzal a látogató elvesztését kockáztatod. 

 

 • Storytelling – a történetek ereje még mindig konverziót ér

 

A jól felépített történetmeséléssel több dolgot is elérhetsz: kiépíted a márkád és a terméked iránti bizalmat, miközben elmélyíted az érdeklődő problématudatát. A további részben pedig meggyőződ a látogatót arról, hogy a segítségeddel megoldást kap a problémájára. A történetmesélés abban segít, hogy közelebb érezze magát a termékhez és azonosulni tudjon a megoldással, saját maga is elkezdjen vágyni a boldog befejezésre.

 

 • A/B tesztelés és klónoldalak

 

Ahogy egy poszt vagy hirdetés, úgy a landing oldalak esetében is az egyik leghatékonyabb eszköz a kampány finomítására az A/B tesztelés. Mivel az üzenet, az értékajánlat, a szöveg, a design és a CTA-k hatékonysága is működés közben derül ki, érdemes akár több verzióval indítani a kampányt, több szegmensre célozva és minimálisan módosítva az előbb említett fogásokon. 

 

Így nemcsak az derülhet ki, hogy mennyire működik a landing page, de az egyes szegmensekre szabott landing oldalakkal várhatod a látogatók tömegét. Ezzel személyre szabottabb tartalmak, ajánlat és kommunikáció fogadja őket, ami szintén hozzájárul a konverzióhoz.

 

 • Az eredmények mérése és gyors korrekció

 

A landing page-ek hatékonyságát szerencsére rendkívül sokféleképpen és tűpontosan lehet mérni. Ott vannak példának okáért az ügyfélvisszajelzések vagy a Google Analytics, Facebook Pixel és a különböző hőtérképek segítségével kinyerhető adatok.

 

A látogatottsági mutatók, lepattanási és visszafordulási arányok, pontosan hol adta fel az oldal követését a látogató. Ezen adatok segítségével elvégezheted a szükséges finomhangolást a landing oldalakon, ami lehet akár a hero shot vagy 1-1 alcím módosítása, a CTA-k újraszövegezése vagy dizájnolása. 

 

Summa summarum: ha egy határozott cél felé terelnéd a látogatód és sikerre vinnéd a kampányod, érdemes a weboldal helyett a landing page-re bízni a munkát. A landoló oldal ugyanúgy keresőoptimalizálható, mint a weboldalad, ugyanakkor kevesebb zavaró tényező vonja el az érdeklődő figyelmét a kitűzött célról. Persze sok mindennek kell klappolnia a megfelelő felépítéshez, ezért akár azt is megfontolhatod, hogy szakemberre bízod a landing oldalad konverzióbiztos megszövegezését és felépítését.

 

Címkék:

Landing page

Még mindig nagyon sokan úgy hirdetik a weboldalukat hogy a főoldalra irányítják a látogatókat. Ennél viszont sokkal hatékonyabb módszerek is vannak, melyeket érdemes figyelembe venned és kihasználnod. 

Érdeklődőből vásárló, több lépcsőben (termékpiramis)

Amennyiben az előző fejezet szerint az érdeklődőidből elkezded hízlalni az adatbázisodat, hirtelen a lehetőségeid száma is megugrik. Ilyen lehetőség, ha felépítesz egy úgynevezett termékpiramist. Ez azt jelenti, hogy létrehozol egy belépő terméket aminek az ára nagyon alacsony, mégis valós értéket képvisel.

Hívás most! (H-P: 8:00 - 15:30)

A jó weboldal akkor is dolgozik, amikor Te alszol!