https://www.traditionrolex.com/27

Webrakéta Kft | - Amit a videós tartalmakról és a videómarketingről tudnod érdemes

https://www.traditionrolex.com/27

Amit a videós tartalmakról és a videómarketingről tudnod érdemes

A videós tartalmak aranykora: virálissá váló kontentek és elérés a csúcsokban. A videómarketingre minden vállalkozásnak szüksége van – mutatjuk, hogyan csináld okosan.

Nehezen vitatható tény, hogy manapság a mozgóképes tartalmak aranykorát éljük. Egy kattintás itt, két Zoom ott és máris készül az akár 4K minőségű videó az okostelefonokon. Aztán jöhet is a megosztás a közösségi média platformokon, de akár egy élő közvetítést is leadhatunk a követőinknek. Gyakorlatilag a videós tartalomtípusoknak ma már csak a képzeletünk szabhat határt, de mi azért összegyűjtöttük, hogy milyen videós tartalmakat szeret a közönség és hogyan lehet a mozgóképes kontentekre marketing stratégiát építeni. Tarts velünk erre a kalandra is!

 

Nem túlzás azt állítanunk, hogy a videós tartalmak uralták az utóbbi években az online platformokat. A jól megkomponált, minőségi, érdekes és kreatív videós tartalmak gyakorlatilag megkerülhetetlen tartalommarketing eszközökké nőtték ki magukat. Amelyek ráadásul nemcsak a weboldaladon működnek jól, de a közösségi médiában is hihetetlen népszerűségnek örvendenek.

 

Videós tartalmak előnyei – ezért van szükséged hatékony videómarketingre

 

Itt az ideje a paradigmaváltásnak: a videó nemcsak szórakoztató tartalom, hanem hasznos tartalommarketing eszköz is egyben. Ezt a megállapítást mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy például a landing page-eken elhelyezett videók több mint 80%-kal növelhetik a konverziós arányokat, emellett a videó szó puszta megemlítése az e-mail tárgymezőjében 19%-kal magasabb megnyitási arányokat produkál. Nem mellesleg, az ügyfelek 90%-a szerint a videók segítenek a vásárlási döntések meghozatalában is, csak tudni kell, hogy a sales funnel mely pontján kell elhelyezni őket.

 

A videó azonban nem csak azt változtatta meg, hogy a vállalkozások hogyan alakítják ki a sales funnelt és az értékesítési stratégiájukat. Forradalmasította azt is, hogy a marketingesek – valamint a PR-szakemberek – hogyan kapcsolódnak a potenciális ügyfelekhez, és hogyan alakítanak át komplett folyamatokat, mivel a videók rendkívüli mértékben hozzájárulnak az értékesítésen felül, a márka ismertségének és presztízsének növelésében is.

 

Ezen felül a videó növelheti a márka iránti az elkötelezettséget is, míg a publikálás platformjától függően, rengeteg statisztika is a marketingesek rendelkezésére áll. Ezek olyan háttérelemzésekre adnak lehetőséget, amelyek segítik a tartalomgyártási folyamatokat például a közönséget érdeklő témák és kommunikációs stílus monitorozásában. De fontos szerepet játszanak a potenciális ügyfelek minősítésében és rangsorolásában.

 

További videós statisztikák, amikre te is felkapod a fejed

 

Tudtad például, hogy egy lengyelországi felmérés szerint vállalkozások 86%-a használ videókat a marketingtevékenysége során? Sőt, a marketingszakemberek 93%-a a marketingstratégiája szerves, megkerülhetetlen részének tekinti és 87%-uk számolt be arról, hogy a ROI-ra, azaz a megtérülésre sem lehetett panaszuk.

 

Ezen felül, 10-ből 8 marketinges szerint a videók pozitív hatással vannak az értékesítésre, 84%-uk szerint hatásos leadgeneráló eszköz, valamint a felhasználóknak is segít megismerni az adott márkát, illetve a termékeket és szolgáltatásokat. Újabb pozitív adalék a történethez, hogy például a hatékony termék- és szolgáltatásbemutató videók 43%-kal csökkentették az ügyfélszolgálat azon megkereséseit, amelyek a kérdéses termék használatára vonatkoztak.

 

Sok minden más mellett, a pandémia a videók értékére is hatással volt. A fogyasztók 68%-a szerint a járványhelyzet hatással volt az interneten megtekintett videós tartalmak mennyiségére, túlnyomó többségük – 96%-uk – nyilatkozott úgy, hogy nőtt a videókra fordított időkeretük. Ezzel párhuzamosan a marketingesek 91%-a jutott arra a véleményre, hogy a márkájuk számára sokkal értékesebbé váltak a videós tartalmak.

 

Egyébként nem meglepő módon, a YouTube és a Facebook a két legszélesebb körben használt videós platform. Előbbit a megkérdezettek 89%-a, utóbbit pedig 70%-a használja videós tartalomgyártásra. De ezen platformok mellett a TikTok és az Instagram is remek terepe a videómarketingnek. Egy szó, mint száz: az a vállalkozás, amelyik ma nem gondolkodik videós tartalomgyártásban, lemaradásra van ítélve, hiszen a HubSpot Research adatai szerint a fogyasztók több mint 50%-a szeretné látni a márkák videóit.

 

Népszerű videós tartalomtípusok

 

Napjaink egyik legnagyobb kérdése az, hogy mit tekinthetünk videós tartalomtípusnak? 10-12 évvel ezelőtt még csak a kamerával, kínkeservesen forgatott hosszabb-rövidebb mozgóképes anyagok minősültek annak. Ma azonban már nincs szükség komplett stábra ahhoz, hogy elkészüljön egy rendkívül jó minőségű és kreatív, 15-40 perces mélyebb tartalom vagy akár 15-60 másodperces kedvcsináló, kreatív alkotás. Hogy a közösségi oldalakon indítható Live-okról már ne is beszéljünk.

 

Nézzük meg együtt, hogy mik a mai legnépszerűbb és leghatékonyabb videós kontent típusok!

 

  • Termékismertető videók

 

A demó videók bemutatják, hogyan kell használni a termékedet vagy szolgáltatásodat. Gyakorlatilag a vásárlói életút bármely szakaszán bevethetők, akár önállóan is hirdethetők. Hozzájuk kapcsolódnak még az Unboxing videók is, amelyek keretében akár a céged is bemutathatja – fizikai termékek értékesítése esetén –, hogyan fog megérkezni a csomag és mit kell találnia a megrendelőnek a dobozban.

 

Egy másik remek változat az Unboxing videókra már az UGC, vagy a user generated content kategóriába tartozik. Egy kis ösztönzéssel – például valamennyi kedvezmény a következő vásárlásból, vagy ingyenes házhozszállítás ajándékba – a megrendelőket is ráveheted egy ilyen videóra. Ezzel nemcsak ingyenes tartalmat kapsz, hanem a hitelességet is növeled, hiszen egy márkán kívül álló személy dicsérete sokkal őszintébbnek tűnik a közönség szemében.

 

  • Márkavideók

 

A márkavideók – imázsvideók általában egy nagyobb kampány részeként készülnek el és a céljuk a vásárlói elköteleződés növelése, valamint a márkaismertség növelése. Ugyanakkor a weboldalon elhelyezve nem kell feltétlenül kampányba illeszkedve, hiszen egy ilyen videóban is össze lehet foglalni a márka küldetését, céljait, jövőképét.

 

  • Eseményvideók

 

Abban az esetben, ha a céged konferenciát, workshopot, termékbemutatót, kerekasztal-beszélgetést vagy más hasonló eseményt szervez, mindenképpen érdemes rögzíteni a beszélgetéseket és publikálni a tartalomhoz illő közösségi média felületen.

 

  • Interjúk

 

Előfordulhat, hogy lehetőség adódik a közönséged számára is érdekes iparági szereplővel vagy influencerrel interjút készíteni. A legjobb az, ha felvételt is készítesz a beszélgetésről és nemcsak egy újabb cikket a céges blogba. Azért hasznos legalább 2 csatornán – mármint a blogon és például YouTube-on, esetleg LinkedInen – publikálni az interjút, mert egyfelől javítod a felhasználói élményt. Az érdeklődő ezzel a lehetőséggel a saját igényeire szabhatja, hogy elolvassa a szöveget vagy inkább megnézi a beszélgetésről készült videót. Így viszont te is két legyet ütsz egy csapásra, hiszen az anyagok keresőoptimalizálásával még előrébb rangsoroltathatod a felületeidet a Google-el és nagyobb organikus forgalmat érhetsz el.

 

  • Webinárok és oktatóvideók

 

A webinárok hosszabb lélegzetvételű, jellegüket tekintve élő közvetítéssel bíró események, amelyek videós felvételei az esetek többségében visszanézhető. Egy edukációs célú webinár már önmagában is termék lehet, az előre rögzített oktatóvideókról, vagy épp a hogyan csináld videókról nem is beszélve. Ezek az anyagok felhasználhatók arra, hogy miközben új ismereteket adsz át a közönségnek, építsd a szakértői státuszodat, ráadásul bevezető termékként is szolgálhat a core termékedhez.

 

  • Animált videók

 

Animált videókat leginkább akkor érdemes bevetni, ha egyébként például infografikát alkalmaznál. Remek módja annak, hogy érthetően elmagyarázd az összetettebb folyamatokat, a laikusok számára nehezebben megérthető iparági sztenderdeket, absztrakt szolgáltatásokat. De akár az erős látványvilágot igénylő koncepciók esetében is bátran alkalmazható.

 

  • Live – azaz élő videók

 

Az élő videók érdekes és roppant figyelemre méltó kategória, hiszen lehetnek hosszabb – akár 1 órás – beszélgetős műsorok, amelyek a hét adott napján, rendszeres időközönként jelentkezik. Előfordulhat pár perces élő bejelentkezés egy konferenciáról vagy más rendezvényről, esetleg a követők meginvitálása a kulisszák mögé.

 

A titok nyitja abban rejlik, hogy veled együtt fedezhetik fel az iroda, az üzem vagy épp a rendezvény eddig nem látott területeit. Igazi backstage feeling, ráadásul az élő videókat 8,1-szer hosszabb ideik követik, mint az on-demand típusú anyagokat. Főleg akkor, ha real time válaszolsz a kommentekben érkező kérdésekre.

 

  • Vlog

 

Nem maradhatott ki természetesen a vlog sem, ami akár az on-demand típusú videós anyagok egyfajta mixe is lehet. A márkaépítés remek eszköze, hiszen a rendszeres időközönként, mindig ugyanarra a platformra érkező vágott, szerkesztett videók segítségével olyan témákat dolgozhatsz fel – akár meghívott vendégek segítségével – melyek érdeklik a közönségedet, valamilyen szinten megoldást kínálnak a problémáikra és így a márkaépítés mellett, az elköteleződést is növeled.

 

Videót készíteni még sosem volt ilyen egyszerű

 

Hiba lenne azt állítani, hogy a videós tartalmak készítésének nincsenek költségei. Azonban ma már ezek korántsem kerülnek olyan horribilis összegekbe, mint 10-12 évvel ezelőtt. Ennek egyik oka abban keresendő, hogy a legtöbb közösségi média oldalra nem kell feltétlenül egy komplett stáb által forgatott, akár milliós költségvetésű reklámvideót posztolni.

 

A közösségi médiára például bőven elegendő egy kiváló kamerájú okostelefon és egy állvány, hogy ne remegjen a kezed és a felvétel, miközben beszélsz. Persze csak abban az esetben, ha hosszabb bejelentkezésre készülsz: ilyenkor neked is könnyebb, ha nem kell tartanod a telefont, mert ugyanúgy gesztikulálhatsz, mint egy szemtől szembeni beszélgetés során, ráadásul a jegyzeteidet is lapozhatod, ha arra van szükség.

 

Jól jöhet egy kézikamera és mikrofon abban az esetben, ha nem élő adásra törekszel, hanem egy vlog epizódot vennél fel. Emellett, ilyen esetekben a világításról is érdemes gondoskodni, mert egy on-demand videón eléggé rontja a felhasználói élményt, ha a kép egyik fele vagy egésze árnyékba borul.

 

Ezen eszközök beszerzése természetesen mindig a vállalkozás pénztárcájától függ, de egy kisebb kezdeti befektetéssel már el lehet kezdeni a videós tartalmak gyártását, valamint a tartalmak terjesztését is. Hiszen a videómarketing stratégiád is akkor lehet sikeres, ha nemcsak egyetlen felületen teszed elérhetővé a felvett anyagot: a közösségi média posztok, a hírlevél, a céges blog mind-mind növelhetik a videóid elérését és a többi eredményt.

Sötét mód: ezért lehet szüksége rá a te weboldaladnak is

Megmutatjuk, miért érdemes egy weboldalt úgy tervezni, hogy az alap design mellett sötét mód is választható legyen a felhasználók számára.

Amit a videós tartalmakról és a videómarketingről tudnod érdemes

A videós tartalmak aranykora: virálissá váló kontentek és elérés a csúcsokban. A videómarketingre minden vállalkozásnak szüksége van – mutatjuk, hogyan csináld okosan.

Hívás most! (H-P: 8:00 - 15:30)

A jó weboldal akkor is dolgozik, amikor Te alszol!