https://www.traditionrolex.com/27

Webrakéta Kft | - A keresőoptimalizálás területei, eszközei és előnyei

https://www.traditionrolex.com/27

A keresőoptimalizálás területei, eszközei és előnyei

Hogyan érsz a Google találatok között az első helyre? Egyszerű a válasz: keresőoptimalizálás segítségével. SEO előnyök, eszközök és a keresőoptimalizálás területei érthetően.

A Google a legjobb barátod – tartja a mondás és milyen igaza van! Végül is, kihez fordulsz, ha új olvasnivalót keresel, ha arra vagy kíváncsi, ki nyerte a meccset vagy hol érdemes új ablakot vásárolni? Nagy eséllyel a Google-höz. Éppen ezért nem mindegy, hogy azon a bizonyos találati listán hányadik helyre rangsorolja a weboldaladat a rettegett algoritmus: az előkelő 1-4. helyre, vagy annál hátrébb? Esetleg a 5-6. oldalra? Tudod, hogy ez mennyire káros a vállalkozásodnak?

 

Talán nincs is olyan vállalkozó, cégvezető és marketingszakember, aki ne hallott volna már a keresőoptimalizálásról, azaz a SEO-ról (Search Engine Optimization) és ne tudná, hogy milyen hatékony segítség lehet az értékesítéstámogatás és költségoptimalizálás terén. Mindazonáltal, sokan sajnos a kulcsszavak ideális megválasztásánál nem jutnak tovább, pedig egy weboldal és a tartalmak megfelelő keresőoptimalizálása ennél összetettebb folyamat.

Lehull a lepel: a keresőoptimalizálás fogalma és alapjai

A SEO olyan (marketing) technikai eszköz, ami segít a weboldaladnak a keresőmotorok találati oldalain (SERPs – Search Engin Ranking Pages) minél előkelőbb helyre jutni. A keresőoptimalizálás segít neked abban, hogy az olyan keresőmotorokon, mint amilyen a Google, a Mozilla, a Yahoo!, a Bing stb. is láthatóvá váljon az oldalad azok számára, akiknek a termékeid és szolgáltatásaid jelentenének megoldást a problémájukra és elindítottak egy keresést valamelyik felületen – ezt egyébként organikus keresésnek nevezzük.

 

Gyakorlatilag az ezekből a keresésekből származó forgalmat nevezzük organikus forgalomnak. Ilyenkor a látogató úgy érkezett a weboldaladra, hogy előtte keresést végzett valamelyik keresőmotoron keresztül és rákattintott a neki szimpatikus találatra.

 

Anélkül, hogy ez a vállalkozásodnak akárcsak egyetlen forintjába került volna, ellentétben például a PPC hirdetésekkel, ahonnan a fizetős forgalom származik. Hogy teljes legyen a kép: megkülönböztetjük még a direkt forgalmat is, amikor a látogató saját maga gépeli be a böngészőbe a weboldalad URL-jét.

 

Összességében mondhatnánk úgy is, hogy a keresőoptimalizálás az organikus forgalomszerzés egyik leghatékonyabb eszköze, de azzal kicsit előre szaladnánk. A keresőoptimalizálás ugyanis összetettsége okán 3 fő területre oszlik és mind a háromnak klappolnia kell az előkelő helyezésekhez. Egyébként ezek mind a keresőmarketing szerves részei.

A SEO 3 területe

A SEO összetettségét mutatja az, hogy:

  • hiába publikálsz gyakran,
  • hiába építed a belső linkeket és a backlinkeket,
  • hiába írsz minőségi tartalmakat…

 

… valamiért mégsem érkezik organikus forgalom a weboldaladra. Ehhez ugyanis minden hozzávalónak klappolnia kell:

  • a technikai SEO-nak,
  • a tartalmi SEO-nak, vagyis az on-page SEO-nak,
  • valamint a linképítésnek és online PR-nek, azaz az off-page SEO-nak is.

 

Melyiknek mi a feladat? Nos, a technikai SEO gondoskodik arról, hogy a Google algoritmus a maga rejtélyes felfedezőútjain – crawling – megtalálja, majd indexelje és végül rangsorolja – rankingelje – a weboldaladat. Ezek főként a webhely felépítéséhez, gyorsaságához és működéséhez kapcsolható dolgok.

 

On-page SEO esetén már a tartalmak keresőoptimalizálására fektethetjük a hangsúlyt. Itt jön képbe például a weboldal megszövegezése, a blogok, termékleírások szövegei és képes illusztrációi, amik mind remek apropót adnak arra, hogy elhelyezzük a megfelelő kulcsszavakat.

 

Már maga az URL is tartalmazhat kulcsszót, de a főcímből és az alcímekből (heading, headline, subheadline, címsor), a képek nevében (imagine name), a képek helyettesítő szövegeiből (alt text) és a meta leírásból is kár lenne kihagyni.

 

Off-page SEO során pedig a külső forrásból, azaz más weboldalakról a saját oldalunkra mutató linkeket gyűjtjük és tartjuk számon. Jó példa erre mondjuk a vendégblogolás vagy, ha egy-egy jól sikerült blogcikket vagy esettanulmányt egy másik weboldal hivatkozza be. Ettől a keresőmotorok algoritmusai értékesnek fogják ítélni a tartalmat, így előkelő helyekre számíthatunk a ranking során.

Mit tehetünk a magasabb organikus forgalomért?

Első körben arról kell meggyőződnünk, hogy elegendő és jó minőségű tartalommal látja el a weboldalunk a keresőmotorokat. Hogy mennyi lehet az ideális tartalom, az iparágtól és a piaci környezettől is függ. Azzal nem lőhetsz mellé, ha megnézed a 3-4 legnagyobb konkurensed esetében:

  • milyen típusú tartalmaik vannak,
  • milyen gyakran publikálnak cikkeket,
  • milyen hosszúak a megosztott anyagok,
  • milyen kulcsszavakkal játszanak a szövegben,
  • hol terjesztik az adott tartalmakat,
  • technikailag hogyan épül fel az oldaluk,
  • hogy állnak a linképítéssel?

 

Ugyanezt a felmérést egyébként a fonákjáról is eljátszhatod: válassz ki egy témakört / kulcsszót és keress rá a Google-ben. Az első 4-5 organikus találatot nyisd meg és ugyanúgy vizsgáld meg a fenti szempontok alapján a weboldalaikat és tartalmaikat, ahogy a konkurensek esetében.

 

Ha a kutatómunka után úgy látod, hogy technikailag rendben van az oldalad, nincs más hátra, mint a tartalomgyártás, valamint a meglévő tartalmaid optimalizálása. Az első esetben gyakorlatilag olyan tartalmakat kell létrehozni – megfelelő kulcsszósűrűséggel és a keresőoptimalizálási szempontoknak megfelelően – amelyek érdekelhetik a célközönséget, azonban a tartalomgyártás során még nem került fókuszba.

 

A formátumot tekintve a tartalommarketing eszközök széles választéka a rendelkezésünkre áll: blogcikkek, esettanulmányok, e-book-ok, infografikák is szóba jöhetnek. A lényeg a megfelelő kulcsszóválasztás és sűrűség, valamint a cikkek esetén a terjedelem, a megfelelő tagolás, releváns témaválasztás. Amit pedig nem lehet megspórolni, az a metaadatok (alt text, imagine name, metaleírás stb.) kitöltése.

 

Természetesen a már meglévő tartalmakat sem kell elvetni: a metaadatok kitöltésével, a címbe, alcímekbe vagy a kép nevébe elhelyezett kulcsszavakkal, a nem megfelelő hosszúságú cikkek bővítésével is hatékonyan lehet tenni az eredmények javításáért. A linképítés elősegítéséhez pedig affiliate együttműködésekkel, PR-cikkekkel, vendégblogolással és a saját hivatkozott tartalmakkal is dolgozhatsz.

A keresőoptimalizálás nem sprint, hanem maraton

A hatékony SEO-folyamatok kialakítása során érdemes figyelembe venni, hogy az egyik pillanatról a másikra történő, ugrásszerű eredményekre ritkán lehet számítani. A keresőoptimalizálás jellemzően hosszú távon hozza meg az igazi eredményt: kell néhány hét, esetleg hónap ahhoz, a feljavított cikkek, termékleírások elkezdjék produkálni a számokat.

 

Éppen ezért, ha idő közben egy rövidebb, időszakos kampány is indulna – jó példa erre egy karácsonyi akciósorozat, vagy egy intenzívebb termékbevezető kampány – akkor előfordulhat, hogy a PPC hirdetésekkel hozhatod az elvárt eredményeket. Ezek segítségével rövid időn belül irányíthatsz nagy forgalmat a weboldaladra vagy a landing page-re, bár ezek a látogatók nem lesznek az elköteleződésnek azon szintjén, mint azok az érdeklődők, akik 1-2 cikked elolvasásával már megismerkedtek a céggel, a termékkel és a kínált szolgáltatással.

 

Ilyen szituációkban mindig mérlegelni kell, hogy mi éri meg jobban: a lassú és költséghatékony építkezés, ami segít az elköteleződés növelésében is? Vagy inkább a rövid távon is eredményt produkáló, ámde költségesebb megoldás? Ez a kérdéses projekt céljától, időtávjától és a rendelkezésre álló eszközöktől is függ.

 

Egy valamiről azonban ne feledkezz meg: a keresőoptimalizálás hatékony segítség lehet a cégednek. Főleg akkor, ha időről időre ellenőrzöd az eredményeket például a Google Search Console, a Google Analytics, a Google Trends, a SemRush vagy más hasonló eszközök segítségével. Ne spórold meg az adatok elemzését, hiszen ebből látod, hogy jó úton halad-e a SEO.

Ezért van szüksége üzleti weboldaladnak saját blogra

Röviden bemutatjuk azt, miért érdemes értékes tartalommal megtámogatni egy saját weboldalt, és hogyan segíti a blog a nagyobb organikus elérést.

Ingyenes eszközök, melyek egyszerűbbé teszik a keresőoptimalizálást

Bemutatunk 3+1 olyan, bárki számára ingyenesen elérhető eszközt, melyek képesek hatékonyabbá tenni a SEO tevékenységet

 

Hívás most! (H-P: 8:00 - 15:30)

A jó weboldal akkor is dolgozik, amikor Te alszol!