https://www.traditionrolex.com/27

Webrakéta Kft | - A YouTube és a marketing: így lesz igazán hatékony a videós tartalmad

https://www.traditionrolex.com/27

A YouTube és a marketing: így lesz igazán hatékony a videós tartalmad

Minőségi videós tartalmakra van szükséged, amik támogatják a SEO-t? Akkor a YouTube lesz a megfelelő platform a cégednek!

Amikor megkérdezed a barátaidat, hogy melyik videós platformot használják a leggyakrabban, az esetek többségében valószínűleg a YouTube lesz a kapott válasz. Még akkor is, ha csupán egy cuki macskás videót néztek meg rajta. De ez nem véletlen: egyfelől a Google után a YouTube a második leglátogatottabb webhely és legnagyobb kereső platform, míg a videós hostingok között még mindig ez a piacvezető. De hogyan tehet szert versenyelőnyre a vállalkozásod a YouTube segítségével? Máris eláruljuk.

 

Alapvetően kétféle módon használhatja vállalkozásod a YouTube-ot: vagy tartalomgyártóként, vagy hirdetőként. Hatalmas a potenciál a platformban, hiszen az emberek naponta több mint 5 milliárd videót néznek meg rajta és a nézők 83%-a a YouTube-ot részesíti előnyben bármely más videó hosting platformmal – például Vimeo – szemben. Azonban a magas elérési lehetőség csak egy előny a sok közül.

 

Ha van videómarketing stratégiád, a YouTube megkerülhetetlen

 

A YouTube a szórakoztatás és a márkaépítés egyik legjobb eszköze, ennek egyik legjobb példája, hogy a marketingszakemberek 55%-a építette be a YouTube-ot a marketingstratégiájába. Fontos megemlítenünk, hogy az internetezők mintegy 25%-a legalább 10 órát videók nézésével.

 

Emellett abban az esetben, ha ehhez hozzávesszük a YouTube mintegy 2 milliárdos aktív felhasználói bázisát, valamint azt a nehezen megkerülhető tényt, hogy percenként mintegy 500 órányi videót töltenek fel a YouTube-ra, nehezen vonhatjuk le azt a következtetést, hogy a célközönséged – legalább egy része – nincs fent a platformon.

 

Ezen felül érdekes az a prognózis is, amit korábban a Google blogjában, a Think with Google egyik bejegyzésében olvashattunk. A cégóriás egyenesen azt jósolja, hogy 2025-re a 32 éven alatti lakosság 50%-a már nem fog rendelkezni hagyományos TV-előfizetéssel, helyette inkább a YouTube és a streaming szolgáltatók felé fordulnak majd.

 

Ennél fogva, nemcsak egy újabb felhasználói bővülésre számíthatunk a felületen, hanem az itt eltöltött idő megnövekedésére is. Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy az Oberlo kutatásai alapján a felhasználók 90%-a fedez fel magának új márkákat és termékeket a platformon, máris beláthatjuk a felületben rejlő potenciált. Ezt pedig ki nem szeretné kihasználni?

 

A videós tartalmak aranykora: amiért a YouTube-on is megéri tartalmat gyártani

 

Nehéz lenne tagadni, hogy a digitális fejlettség és a szélessávú internet a tartalomfogyasztási szokásokat is átalakította: az okoseszközök megjelenésével jelentős előnybe kerültek a videós tartalmak, amit mind a közönség, mind a különböző közösségi média oldalak és keresőmotorok algoritmusa is jobban kedvel.

 

Általánosságban véve elmondhatjuk, hogy az a felhasználó, aki felment megnézni egy videót a YouTube-ra, még legalább 3-4 további videó erejéig a platformon ragad. Mindez pedig nem véletlen, hiszen a minőségi videós tartalmak magával ragadják a figyelmet.

 

A YouTube jelenlétnek több kellemes következménye is lesz a cégedre nézve:

  • növeli a márkád és a termékeid iránti elkötelezettséget,
  • növelik az eladásaidat és feliratkozásaidat,
  • forgalmat terelnek a weboldaladra, blogodra vagy más felületedre,
  • növelik a márkaismertségedet,
  • építik a szakmai státuszodat,
  • egyszerre edukálhatod és szórakoztathatod a közönségedet,
  • hitelesítő elem lehet a marketingkommunikációdban.

 

Persze ahhoz, hogy legyen is kereslet az ütős videós tartalmaidra, szükséged lesz arra, hogy a weboldaladhoz hasonlóan, a YouTube-csatornád és a videóid is kellően keresőoptimalizáltak legyenek. Szerencsére a felület ehhez minden segítséget megad, ráadásul mivel a Google 2006-ban megvásárolta a platformot, a jól optimalizált videó nemcsak a YouTube, de a Google keresések között is előkelő helyeken fog szerepelni.

 

A hatékony YouTube SEO érdekében nem kell mást tenned, mint kiválasztanod a megfelelő kulcsszavakat, majd kitölteni a csatorna, valamint a videók metaadatait. Gondolj itt például a videó címére, leírására, az indexkép adataira, a címkék és a kategóriák helyes megválasztására, valamint a hasonló finomságokra.

 

Milyen videós tartalmak hasítanak a YouTube-on?

 

B2B oldalról nézve, bár személyesen roppant kedvesnek és szórakoztatónak találhatjuk a mosakodó pandamacit, azonban nem biztos, hogy ez a típusú szórakoztató tartalom a vállalkozásoknak is hasznot hajtana. Hacsak nem egy állatkert imázsvideójáról van szó, esetleg egy környezetvédő szervezet bemutatójáról.

 

Amennyiben nem ezeken a területeken tevékenykedsz, az alábbi videós tartalomtípusokkal építheted fel a YouTube-csatornád:

  • termékbemutató videók,
  • unboxing videók,
  • vásárlói értékelések,
  • tutorial videók,
  • interjúk,
  • esettanulmányok,
  • YouTube Live,
  • vlog-sorozat,
  • eseményvideók,
  • imázsvideók.

 

Hogyan népszerűsítheted a YouTube-csatornád és a videós tartalmaid?

 

Tény, hogy hirdetésekkel is népszerűsítheted a YouTube-csatornádat vagy az egyes videókat, de azért a követői és előfizetői bázis növelésének van ennél költséghatékonyabb módja is. Igaz, ehhez nagyobb figyelmet kell fordítanod a tartalomterjesztésre.

 

  • közösségi média

 

Videóid megosztása az olyan közösségi média felületeken, mint amilyen a Facebook, Instagram, Snapchat vagy, ha használsz, akkor Twitter, az egyik legjobb módja annak, hogy növeld a megtekintések számát, valamint az egyik kommunikációs csatornádról a másikra irányítsd a közönséged. Ráadásul a YouTube-tól minden segítséget megkapsz az egyszerű megosztásra, hiszen a megosztás gombra kattintva még a videó rövidített URL linkjét is kapsz hozzá. Azonban a terjesztés során ne feledkezz meg például a releváns hashtagekről sem

 

  • weboldal és blog

 

Mindenekelőtt, add hozzá a YouTube követőikont a webhelyedhez, a Facebook és Instagram profilod követőikonja mellett. Ezzel elősegíted azt, hogy a webhelyed látogatói vagy a blogod olvasói könnyedén rátaláljanak a YouTube-csatornádra. Amit ezen felül megtehetsz, hogy az adott cikkedhez releváns videó beágyazási kódjával megjeleníted a videót a blogbejegyzésben. Ez lehet akár egy ügyfélértékelés vagy videós esettanulmány is, míg a szolgáltatásod leírásánál vagy a termékeknél a termékbemutató videók is helyet kaphatnak.

 

  • hírlevél

 

Elkészült a vlogod legújabb adása? Vagy interjút készítettél valakivel? Akkor ne hagyd, hogy a hírlevél-listád feliratkozói lemaradjanak róla. Oszd meg az örömhírt a feliratkozóiddal hírlevélben. A hírlevél szoftvertől függően akár ide is beágyazhatod a videót, de ha egyszerűbb, egy CTA-val a kérdéses tartalomhoz is irányíthatod az érdeklődőket. De még azt a blogbejegyzést is megoszthatod, ahová a weboldaladon sikerült beágyazni a videót.

 

A fenti megosztási módokon kívül az is remek stratégia, ha tudatosan növeled az elköteleződést a közönségeddel. Ezt többek között úgy teheted meg, ha megköszönöd a videók alá érkezett megjegyzéseket és kommenteket, illetve válaszolsz az itt feltett kérdésekre. Abban az esetben pedig, ha összegyűlt egy szép csokorra való követői kérdés, akár egy élő kérdezz-felelek sessiont is tarthatsz a csatornádon. Ezek mind olyan apró trükkök, amelyek tőled minimális erőfeszítést igényelnek, a rajongók körében viszont nagy tetszést válthat ki. Ami leadeket generálhat a vállalkozásodnak.

 

Az analitikát a YouTube-csatornád esetén se spórold meg

 

Folyamatosan monitorozd az eredményeidet annak érdekében, hogy up to date legyél azt illetően:

  • kikből áll a közönséged,
  • milyen témák érdeklik őket,
  • milyen videótípusokat kedvelnek,
  • meddig tudod megtartani a figyelmüket stb.

 

Ehhez szerencsére rengeteg adatot kapsz a YouTube-tól. Első körben nincs más dolgod, mint felkeresni a youtube.com/analytics oldalt. Itt gyakorlatilag teljeskörű áttekintést kapsz arról, hogyan teljesítettek videóid az elmúlt 28 napban. Az elemzés néhány fő teljesítménymutatót, például elköteleződési mutatókat – mint amilyen a nézési idő és a közönségmegtartás –, demográfiai adatokat, forgalmi forrásokat és a legnépszerűbb tartalmakat tartalmazza.

 

Az eredményeket többek között tartalom, eszköztípus, földrajzi elhelyezkedés, összesített videótartalom vagy külön lejátszási lista, előfizetői állapot, lejátszás típusa szerint is szűrheted. Az eredmények szűrése mellett a YouTube lehetővé teszi az eredmények megjelenítését különféle diagramokon, sőt egy interaktív térképen is. Ugye, hogy milyen egyszerű? Igazi kincsesbánya és információforrás.

Címkék:

A YouTube és a marketing: így lesz igazán hatékony a videós tartalmad

Minőségi videós tartalmakra van szükséged, amik támogatják a SEO-t? Akkor a YouTube lesz a megfelelő platform a cégednek!

Hívás most! (H-P: 8:00 - 15:30)

A jó weboldal akkor is dolgozik, amikor Te alszol!