Tartalmi elemek használata a weboldalon

Kiss ErnőKiss Ernő2017. október 16.
Szövegek.

Az egyik legfontosabb tényező a weboldaladon, az olvashatóság. Minden más tervezet hasztalan, ha a weboldaladon a szövegek nem, vagy nehezen olvashatóak. A legjobb minőségű monitorokon is nehezebb és lassabb olvasni, mint a nyomtatott sajtóban, vagy a könyvekben.

Lehetőség szerint ne használj háttereket a szövegek alatt, mert szinte teljesen ellehetetlenítik az olvashatóságot. A betű és a háttér színe legyen élesen ellentétes, a legalkalmasabb színkombináció a fehér háttéren a fekete betű, ezt hívják pozitív szövegnek.

Alkalmas a fekete háttéren a fehér szöveg megjelenítése is (ezt negatív szövegnek hívják), de ennek olvashatósága már gyengébb és szokatlanabb az előbb említettnél.

Használj nagyobb, a gyengébben látók és az idősek számára is könnyen olvasható betűméretet. A nyomtatott sajtóban az emberek többsége kedveli a talpas betűket, de ezek a monitoron rosszabb minőségben jeleníthetőek meg, ezért nehezebben olvashatóak. Javasolt a talp nélküli, egyszerű és megszokott betűtípusok használata, mint Pl.: a Verdana.

Nem javasolt hosszasan alkalmazni a CSUPA NAGY BETŰS SZÖVEGEKET, MERT EZEK LASSABBAN OLVASHATÓAK, mint a normál betűkkel írtak.

A dizájnosság kedvéért néhány címszót rendezhetsz középre, de a hosszabb szövegek estén ez az elrendezés nehezen olvasható a többségnek, ezért a szöveges tartalmakat célszerű balra igazítani. 

Ne használj mozgó és villogó szövegeket, mert ezek zavaróak és a többség nem olvassa el az ilyen információkat.

Képek használata:

Célszerű olyan képeket használni, melyeket rólad, a Te tevékenységedről, a Te irodádról, vagy telephelyedről készíttettél. Amennyiben ilyenek nincsenek természetesen kisebb mennyiségben STOCK fotók is alkalmazhatóak.

Ha képeket használsz fontos, hogy szorosan a tartalomhoz illőek legyenek, mert felesleges oda nem illő képekkel összezavarni a látogatókat és lassítani a betöltődést.

A képeket célszerű nem csak leméretezni, de optimalizálni is (a legkisebb minőség romlás mértékéig), hogy minél gyorsabb betöltődést érjen el a weboldalad.

A képek feltöltésekor, beillesztésekor célszerű kitölteni a képaláírást (alt tagot), mert ez erősíteni fogja a kereső optimalizáltságodat.

Videók használata:

A videók

 • nagyon népszerűek,
 • sokat mondóak,
 • erősítik a kereső optimalizációt,
 • a látogatókat a weboldalon tartják

mégsem használja a weboldalak többsége...

Mi a Youtube –ra való videó feltöltéseket ajánljuk, mert az ide feltöltött videók:

 • gyors betöltődésűek,
 • nem foglalják a tárhelyedet,
 • erősítik a kereső optimalizációdat,
 • megjelenhetnek önmagukban is a Google találati listájában,
 • és magáról a Youtuberól is hozhatnak érdeklődőket a weboldalra.

Ahhoz hogy a Youtube videód jól optimalizált legyen, az alábbiakat kell tenned:

 1. Hozz létre céges Youtube csatornát, melyen megfelelően feltünteted a céged adatait és a tevékenységedet.
 2. Alakítsd ki a Youtube csatornád arculatát.
 3. A videóid feltöltésekor úgy töltsd ki a videóknak a címeit és a leírásukat, hogy az informatív legyen az érdeklődőknek és a kereső optimalizációs céljaidat is erősítsék.
 4. Tölts fel rendszeresen videókat a tanácsaidról, a szakmai tapasztalataidról.

A weboldaldba ágyazáskor előnyösebb, ha nem a megosztási linkkel ágyazod be a Youtube videót, hanem a beágyazási kóddal, mert ennél beállíthatod, hogy a videó lejátszása után ne jelenjenek meg további videók. (Pl: a konkurenseid videói…)

Letölthető dokumentumok:

A PDF, a WORD, EXCEL stb nem arra vannak kitalálva, hogy a neten böngésszék ezeket, ráadásul a megnyitásukhoz programokra is szükség van, melyek vagy vannak telepítve a látogatóid eszközein, vagy nincsenek.

Ezért fontos, hogy ilyen dokumentumokat csak akkor tegyél közzé, ha ezeket valóban a gépen való használatra, vagy az esztétikusabb kinyomtathatóság (Pl.: PDF), kedvéért teszel közzé.

Értékes volt számodra a blog bejegyzés?
Kérlek küldj visszajelzést a szavazatoddal!

78 szavazat