A Google kivezette az oldal sebességet a hivatalos rangsorolási faktorok közül.

Sok szó esett arról az elmúlt években, hogy véleményünk szerint a Google elvárása a sebességgel kapcsolatban, bizonyos mértékéig ellentétes a minőségi elvárásokkal szemben.

 

És íme, most történt egy változás!

 

A Google kivezette a sebesség indexet a hivatalos rangsorolási faktorok közül.

 

Így bár javaslataink eddig is arról szóltak, hogy fontos a sebesség, de néhány százaléknyi lassulást igenis vállaljunk be annak érdekében, hogy weboldalunk a sebesség mellett informatív legyen és felhasználói élményt is nyújtson.

 

A weboldalak sebessége az utóbbi években egyre fontosabbá vált a felhasználói élmény és a keresőoptimalizálás (SEO) szempontjából is.

 

A Google már 2010-ben bejelentette, hogy a weboldalak betöltési sebessége fontos tényező a keresőalgoritmusában, és azóta is folyamatosan hangsúlyozza ennek fontosságát. Ennek oka az, hogy a felhasználók várakozási ideje rövidül, és egyre türelmetlenebbek a lassú weboldalakkal szemben.

 

Azonban a sebesség nem minden. A felhasználók ugyanis nem csak a betöltési sebességet nézik, hanem a tartalmat is.

 

Egy gyorsan betöltő weboldal sem garantálja a magas minőséget és az elégedett felhasználókat. A tartalom ugyanis sokkal fontosabb annál, mint hogy milyen gyorsan jelenik meg.

 

Ha egy felhasználó azt tapasztalja, hogy a weboldal tartalma nem megfelelő, akkor azt az oldalt elhagyja, és az sem számít, hogy milyen gyorsan töltődik be.

 

Ezért nem csak a sebességre, hanem a tartalomra is nagy figyelmet kell fordítani.

 

A weboldalaknak informatívnak, hasznosnak és érdekesnek kell lenniük, hogy a felhasználók visszatérő látogatókká váljanak.

 

A tartalomnak többféle formában kell jelen lennie, hogy a felhasználók számára érthető és könnyen feldolgozható legyen. Ezek lehetnek szöveges tartalmak, de legalább annyira fontosak a képek, videók, grafikonok, ikonok és animációk is.

Ezek a vizuális elemek segítenek a tartalom jobb megértésében, az információk átláthatóbb megjelenítésében, és emellett vonzóbbá teszik a weboldalt a felhasználók számára.

 

Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni a sebességet sem.

 

Azonban a minőségi tartalom és a felhasználói élmény előtérbe helyezésekor nem szabad elfelejteni, hogy a vizuális elemek, mint például a képek és videók, lassítják a weboldal betöltési idejét. Ezért célszerű a weboldal optimalizálása során a sebesség és a tartalom közötti arany középutat találni.

 

Egy jó weboldalnak gyorsnak, de ugyanakkor tartalmasnak kell lennie.

 

Fontos, hogy a weboldalak keresőoptimalizálásánál ne csak a sebességre, hanem a tartalomra és a felhasználói élményre is odafigyeljünk.

 

Az információk átlátható megjelenítése, a tartalmak könnyű elérhetősége és a felhasználóbarát felület fontosabb, mint egy kicsit gyorsabb betöltési sebesség.

A cél az, hogy a felhasználók elégedetten és hasznosan töltött idővel hagyják el az oldalt, és ha ehhez szükséges, akkor vállaljuk fel az esetleges sebességveszteséget a vizuális elemek használatával.

 

Összességében elmondható, hogy a Google által elvárt weboldal sebesség és a minőségi tartalom között nem kell ellentétben állnia egymással.

 

A weboldalak tulajdonosainak éppen ezért oda kell figyelniük a megfelelő egyensúlyra, és mindkét tényezőt figyelembe kell venniük az optimalizálás során. Csak így érhető el a felhasználók elégedettsége és az érdemi keresőoptimalizálás.

Határozd meg a célközönségedet! (Pozicionálás)

Ha már eldöntötted hogy tegeződni, vagy megázódni fogsz a weboldaladon, a következő fontos döntés hogy kiket és hogyan fogsz pontosan megszólítani, tehát pozícionálnod kell a weboldaladat.

Miért fontos, hogy weboldalad reszponzív legyen?

Megmutatjuk, miért fontos az, hogy egy weboldalt ne csak egy adott eszközön lehessen megjeleníteni, hanem mobilon, tableten is böngészhető legyen.

 

Hívás most! (H-P: 8:00 - 15:30)

A jó weboldal akkor is dolgozik, amikor Te alszol!